Perinteinen verikuppaus
Kuppaus on maailman vanhimpia hoitomuotoja, joten sitä voidaan kutsua ikiaikaiseksi tavaksi hoitaa kehoa ja mieltä. Kuppauksen harjoittamisesta on löytynyt merkkejä jo vuodelta 3300 eKr – muinaisen Mesopotamian alueelta löytynyt sinetti kertoo erään lääkärin orjineen harjoittavan sekä kuppausta että suoneniskentää.
Muinaisen Kreikan alueella suoritetuissa kaivauksissa on löydetty kuparisia kuppaussarvia. Kuppausta on esitelty myös faaraoiden aikaisen Egyptin pyramidien seinämaalauksissa. Kiinassa kuppausta on harjoitettu ainakin ajanlaskumme alun tienoilla, mahdollisesti pidempäänkin. Kuppaaminen tunnetaan myös Afrikan alkuperäiskansojen keskuudessa, ja oli pitkään olennainen osa länsimaista lääketiedettä. Vielä 1900-luvun alun kotilääkärikirjoissa kehotettiin käymään kupattavana.
Voidaan sanoa, että kuppaussarvi on yksi maailman vanhimmista lääketieteellisistä instrumenteista. Kuppaus on akupunktiotakin vanhempi hoitomuoto. Akupunktion muuten uskotaan kehittyneen mehiläisten pistokäyttäytymistä tarkkailemalla, mikä on mielenkiintoinen ajatus.
Sekä kuppaus että akupunktio ovat niin sanottuja ärsytyshoitoja. Kuppaus- tai akupunktiopisteitä ärsyttämällä on mahdollista aktivoida kehon omien parantavien voimien toimintaa. Samalla lisätään endorfiinien, eli rauhoittavien ja kipua lievittävien hormien erittymistä.
Verikuppaus ja kuivakuppaus
Perinteistä kuppausta kutsutaan myös verikuppaukseksi. Sen lisäksi on olemassa veretöntä kuppausta eli kuivakuppausta. Kuivakuppausta kutsutaan myös tulikuppaukseksi, ja jos hoitoon yhdistetään erilaisia yrttejä ja lääkekasveja, puhutaan yrttikuppauksesta. Kuivakuppaus sopii käytännössä kaikille – myös heille, joille verikuppaus ei syystä tai toisesta sovi. Kuivakuppausta on käytetty apuna muun muassa kuumetaudeissa.
Kuivakuppaus, missä ihoon ei tehdä reikiä, voi auttaa esimerkiksi seuraaviin vaivoihin:
päänsärky ja migreeni
angiina
astma
erilaiset keuhkosairaudet sekä sydämen ja keuhkojen vajaatoiminta
kuukautisvaivat
verenkiertohäiriöt
reuma ja kihti sekä muut niveltulehdukset ja hermosäryt
iskias
fibromyalgia (pehmytkudosreuma)
Suomessa verikuppaus on aina ollut suositumpaa kuin kuivakuppaus, kun taas esimerkiksi Kiinassa on suosittu nimenomaan veretöntä kuppausta. Ensimmäinen Ruotsi-Suomessa tehty väitöskirja kuppauksesta on peräisin 1500-luvulta. Mainittakoon, että Suomessa on käytetty myös kassausta, minkä yhteydessä jalkoihin tehtyjen haavojen päälle ei laiteta sarvia, vaan ”paha veri” ajetaan pois esimerkiksi puulastalla.
Verikuppauksen perimmäinen idea onkin ollut saada paha veri pois kehosta. Kansa uskoi vuosisatojen ajan, että sairaudet ja taudit asuvat veressä, ja että pahan veren laskeminen pois parantaa ihmisen vaivoja ja sairauksia aiheuttavasta epätasapainotilasta.
Nykytiedon valossa ymmärretään, että kuppaus puhdistaa ihon hiussuoniston kuona-aineista, jolloin verenkierto kudoksissa paranee. Koska veren poistuminen lisää uusien punasolujen muodostumista, veren hapenkuljetuskyky paranee.
Haavojen tekoon käytetään huolellisesti steriloitua kuppauskirvestä tai kertakäyttöistä kirurginveistä. Harva nykypäivän kuppauskirves on karkaistu vanhan uskomuksen mukaan nuoren naisen rintamaidossa, mutta kyläsepältä saattaa saada ostettua loitsuin ja rituaalein käyttöönsä vihityn kirveen.
Kuparisista ja lehmän sarvista valmistetuista kuppaussarvista on siirrytty akryylimuovisiin kuppeihin.
Kuppaus rentouttaa ja voi tuoda avun moneen vaivaan
Saunominen ja kuppaaminen rentouttavat todella tehokkaasti. Rentoutuminen auttaa stressinhallinnassa ja kiireisestä sekä työntäyteisestä elämänvaiheesta selviämisessä.
Maatalousyhteiskunnassa oli tapana käydä kupattavana kaksi kertaa vuodessa: ensimmäisen kerran ennen toukotöitä, ja toisen kerran sadonkorjuun jälkeen. Kuppaus on aina merkinnyt uuden aikakauden alkua ja puhdistautumista. Myös isoihin elämänkaaritapahtumiin, kuten naimisiinmenoon, valmistauduttiin kupattavana käymisellä.
Kuppaus virkistää ja rentouttaa, mutta ei siinä kaikki. Verikuppauksen on todettu auttavan niska-hartiaseudun, selän ja raajojen lihasjännitysten lieventämisessä. Tämä perustuu siihen, että kuppaus parantaa verenkiertoa, poistaa kuona-aineita hiussuonistosta ja neutralisoi kudosnesteiden happamuuden.
Lisäksi on huomattu, että kuppaus auttaa laskemaan korkeaa verenpainetta.
Kuppaus saattaa auttaa myös seuraaviin vaivoihin:
astma
akne
migreeni ja jännityspäänsärky
vaihdevuosivaivat
hammassärky
fibromyalgia (pehmytkudosreuma)
voimakas hienhaju tai hikoilemattomuus ja nesteen kertyminen
psoriasis ja atooppinen ihottuma
unettomuus
erektiohäiriöt
Verikuppaus onnistuu myös ilman saunaa
Perinteisesti kuppaushoito tehdään saunassa. Ennen vanhaan kupattiin savusaunassa. Verikuppaus onnistuu myös ilman saunaa, jos iho lämmitetään ensin esimerkiksi hieromalla.
Ihon lämmittäminen on tärkeää, sillä lämpö vilkastuttaa verenkiertoa. Tällöin haavojen tekeminen tuntuu vähemmän, ja verikin vuotaa helpommin. Haava on oikeasti vain pieni naarmu, eikä sitä jää arpea kuin muutamaksi päiväksi. Naarmun tekeminen terävällä välineellä ei satu sen enempää kuin hyttysen pisto.
Haavan päälle laitetaan kuppaussarvi, mikä saa olla paikoillaan niin kauan, kuin haavoista tulee verta. Yleensä vuoto loppuu noin vartissa. Sarvia asetellaan paikoilleen yleensä korkeintaan 30 kappaletta, ja verta poistuu yhteensä 1–5 desilitraa.
Lopuksi kuppari poistaa sarvet ja pesee kupattavan, sekä desinfioi sarvet kahteen kertaan.
Esteet verikuppaukseen tulemiselle
Verikuppaus on keholle lempeä hoitomuoto, mutta tietyissä tilanteissa kuppauksen tulemista kannattaa siirtää, tai kuppaus kannattaa hoitaa verettömästi. Kuukautiset eivät ole este, mutta koska kehossa on niiden aikaan menossa oma, luontainen puhdistusprosessi, voi olla hyvä odottaa niiden päättymistä.
ESTEET VERIKUPPAUKSELLE:
liian heikko yleistila (pitää kestää saunominen)
syöpähoito kesken
kuume tai tulehdustilat, kuten aktiivinen vyöruusu
ihon paraneminen huono, esim. hauras tai rikkoutunut iho
raskaus (imetys ei ole este kuppaamiselle)
vaikea diabetes; HUOM diabeetikon jalkoja ei saa kupata
vakava anemia
vanha verenohennuslääkitys eli Marevan tai Heparin. Kupattavan tulisi kysyä lääkäriltään, voiko hän pitää taukoa verenohennuslääkityksensä kanssa. Uudet verenohennuslääkkeet eivät estä kuppausta, eikä lääkkeiden otossa tarvitse pitää taukoa
huomattavan matala verenpaine
HIV, hepatiitti
Lähde: Risto Tuulensuu ja Heikki Hemmilä: Kuppaus: Mitä? Miten? Miksi?