• Nasu

Hunaja ihon ja terveyden hoidossa - 14 vinkkiä

Päivitetty: 6. syys 2020


Hunaja maistuu hyvältä ja edesauttaa ihon sekä kehon terveyttä.

Hunaja ihon ja terveyden hoidossa - 14 vinkkiä

Tänään vietetään Maailman mehiläispäivää! Meille Jurttavaaraan saapuu aivan pian kaksi yhdyskuntaa mehiläisiä. Pian avattavassa hoitolassamme aletaan tarjota hunajahierontaa, ja myymälästä saa jo ensi syksyllä omaa hunajaa. Tällä välin voit lukea myös Maailman mehiläispäivän kunniaksi kirjoittamani artikkelit mehiläisistä ja mehiläispesien tuotteista.


Hunaja ei suinkaan ole ainut mehiläispesän tuote, vaan mehiläispesästä saadaan myös siitepölyä, pergaa, propolista, emomaitoa, mehiläismyrkkyä ja mehiläisvahaa (sekä pesäilmaa).Hunajassa on paljon antioksidantteja.

Hunaja on antioksidanttipitoinen terveyspommi

Mehiläiset lentävät jopa 25 km/h, ja keräävät mettä parin kilometrin säteeltä. Yhdellä reissulla mehiläinen saattaa vierailla sadassakin kukassa. Tummaan hunajaan kertyy yleensä erityisen paljon antioksidantteja - tattarihunajassa niitä on poikkeuksellisen paljon. Jos haluat saada hunajasta hyvän maun lisäksi irti myös sen terveysvaikutukset, valitse kotimaista hunajaa. Suomalainen hunaja on prosessoimatonta ja kuumentamatonta, joten se toimii niin ihon kuin esimerkiksi yskänkin hoidossa. Alle 1-vuotiaille lapsille ei kannata antaa hunajaa, koska siinä voi olla pieniä määriä vauvoille vaarallisen myrkyllistä botuliinia.Hunajaa on käytetty lääkkeenä ainakin 7500 vuotta.

Hunajaa on käytetty hyvinvoinnin tukena jo 7500 vuotta

Hunaja taitaa olla vanhin kotilääkintäkeino. Mehiläiset ovat valmistaneet meille hunajaa ainakin sadan miljoonan vuoden ajan, ja kirjallisia todisteita hunajan käytöstä hyvinvoinnin tukena on 7500 vuoden takaa. Muinaisessa Egyptissä käytetyistä parantavista aineista tunnetaan noin 900, ja niistä 500 sisältää hunajaa.


Hunajaa on käytetty muun muassa turvotukseen, virtsakiviin ja urheilusuoritusten parantamiseen. Tänä päivänä sitä suositellaan sairaaloissakin yskään ja haavan hoitoon, ja markkinnoilla on hunajaa sisältäviä sidetarvikkeita.Hunaja on muutakin kuin makeutusaine.

Hunajassa on mm. antioksidantteja ja propolista

Hunajassa on noin 40 % hedelmäsokeria ja 35 % rypälesokeria. Niiden lisäksi siinä on muun muassa sakkaroosia ja maltoosia.


Käsittelemättömässä hunajassa on lukuisia terveellisiä ainesosia, joten hunaja on paljon enemmän kuin pelkkä makeutusaine. Hunajassa olevat antioksidantit suojaavat meitä erilaisilta viruksilta ja taudeilta.


Hunaja parantaa haavat ja yskän. Yskän hoidossa hunajan on huomattu olevan yskänlääkkeitä paljon parempi. Hunajahoidon on havaittu parantavan vaikeatkin haavat, keskimäärin noin 12 % tavallisia haavanhoitokonsteja nopeammin. Hunajan haavaa parantava vaikutus perustuu siihen, että hunaja imee haavasta nestettä ja minimoi siten kosteutta tarvitsevien bakteerien toimintaa. Hunaja myös estää lian pääsyn haavaan. Hunaja nestettä imevä vaikutus perustuu hunajan korkeaan sokeripitoisuuteen ja sen sisältämään vetyperoksidiin sekä propolikseen. Propolis on mehiläisten tuottamaa antibakteerista kittivahaa, jolla ne tilkitsevät mehiläispesän reiät, estävät bakteerien pääsyn pesään ja "balsamoivat" pesään mahdollisesti päässeet hiiret.


Hunajan on huomattu parantavan myös suun haavat ja vähentävän pahanhajuista hengitystä. Hunaja saattaa vähentää myös suoliston tauteja ja ruoansulatusvaivoja, sekä ehkäistä flunssaa.


Ihonhoidossa hunaja on kerrassaan erinomainen, sillä se pehmentää ja ravitsee kuivaakin ihoa. On siis monta syytä käyttää tätä vähäkalorista, terveellistä ja luonnonmukaista tuotetta!Hunaja on koko perheen suosikki - käytä sisäisesti ja ulkoisesti.

14 hunajan käyttövinkkiä

Hunajapurkkia kannattaa säilyttää näkyvillä, jotta tuota terveellistä herkkua tulisi käytettyä useammin. Hunaja ei ole yhtä epätervellistä kuin valkoinen sokeri. Hunaja saattaa jopa helpottaa painonhallintaa, jos sitä käyttää vain teelusikallisen tai pari päivässä.


Hunajan sisäinen nauttiminen ja ulkoinen käyttö - hunaja sopii:

 1. sellaisenaan käytettäväksi (teelusikallinen suuhun vaikka illallista sulattamaan tai makeanhimoa selättämään)

 2. teehen, kahviin, smoothieisiin ja muihin juomiin

 3. urheilujuomapulloon (antaa energiaa ja nopeuttaa palautumista)

 4. ruoanlaittoon (esimerkiksi wokkeihin ja uunijuureksiin. Kuuman ruoan valmistus ei tuhoa kaikkia hunajan terveyshyötyjä.)

 5. salaatinkastikkeisiin (oikeastaan mihin vain, mihin muuten nakkaisit sokeria)

 6. marjojen pakastamiseen

 7. puuron tai paahtoleivän päälle

 8. leivontaan ja sämpylöiden voiteluun hunajamaidolla

 9. ihon kuorintaan (voit laittaa hunajan sekaan vaikka suolaa, sokeria tai käytettyjä kahvinporoja)

 10. kosteusnaamiona (esim. kaurahiutale-hunajatahnana)

 11. huuliherpeksen ja haavojen hoitoon

 12. kuivien huulien kosteuttamiseen

 13. saunahunajaksi koko keholle - kuorinta & kosteutus yhtä aikaa

 14. shampooksi, hoitoaineeksi tai hiusnaamioksi - sekoita 1 rk hunajaa 2 dl vettä.


Jurttavaarassa voit nauttia hunajahieronnasta Joensuussa.©2020 by Jurttavaara.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now