• Nasu

Mehiläispesän muut tuotteet - apua astmaan, selluliittiin ja reumaan

Päivitetty: 6. syys 2020


Mehiläispesä on luonnon oma apteekki.

Mehiläispesän muut tuotteet - apua astmaan, selluliittiin ja reumaan

Maailman mehiläispäivän kunniaksi esittelemme mehiläispesän muita tuotteita kuin hunajaa. Mehiläiset antavat meille myös siitepölyä, pergaa, propolista, emomaitoa, mehiläisvahaa, mehiläismyrkkyä ja pesäilmaa. Näistä tuotteista saadaan apua moniin vaivoihin, joten mehiläispesää voidaan pitää luonnon omana apteekkina.


Hunajaa käytetään sairaaloissakin haavanhoitoon (lue hunajan terveysvaikutuksiin keskittyvä artikkelini täältä), ja pesäilma on varsinkin Sloveniassa varsin suosittu apu astmaatikoille. Pesäilma voi auttaa myös reumaan.


Entä selluliitti? Sen poistamiseen ja ehkäisemiseen käytetään varsinkin Virossa ja Venäjällä hunajahierontaa. Hunajahieronta tulee meidänkin palveluvalikoimaamme täällä Joensuussa aivan kohta.


Siitepöly, perga, propolis, mehiläisvaha, mehiläismyrkky, emomaito ja pesäilma

Lue lisää siitä, mitä kaikkia upeita tuotteita mehiläiset valmistavat Suomen rikkaassa ja puhtaassa luonnossa!


1. Siitepölyssä on runsaasti vitamiineja ja proteiinia

Mehiläisten keräämä siitepöly (pollen) on täynnä proteiinia (20,5 g/100 g), vitamiineja ja animohappoja. Jos haluat esimerkiksi rautaa, omega-3-rasvahappoja, magnesiumia tai C-, B1-, B2- tai B3-vitamiineja, ripottele hiukan siitepölyä puuron päälle tai vaikka leivonnaisten koristeeksi. Siitepölypallot menevät nonparelleista - ne maistuvatkin samalla tavalla makealta! Kuivattua siitepölyä kannattaa vain nauttia noin pari teelusikallista päivässä. Jos kärsii siitepölyallergiasta, kannattaa käyttö aloittaa pienillä määrillä. Siitepölyä ei tarvitse vältellä, vaikka olisi allergikko, sillä siitepölyä voi lievittää allergiaoireita. Kokeile siitepölyä myös vireystilan ja urheilusuoritusten parantamiseen!


Siitepöly on toukkien ravinnoksi kerättyä ruokaa. Mehiläiset kuljettavat sen pesään takajaloissaan olevissa, pienenpienissä vasuissa. Jos mehiläistarhaaja pitää erityistä siitepölynkeräintä pesän suuaukon "rappurallina", voi hän ottaa osan siitepölystä talteen. Yksi pesä kerää siitepölyä jopa 20-40 kg/vuosi, joten mehiläistarhaaja voi syödä hieman kuormasta.


2. Perga eli mehiläisleipä sulaa siitepölyä paremmin

Perga eli mehiläisleipä on maitohappokäynyttä siitepölyä. Pergaa nauttimalla saat kaikki siitepölyn hyvät vaikutukset sekä mehiläisten siihen lisäämät entsyymit. Maitohappokäyminen tekee pergasta vieläpä paremmin sulavaa kuin siitepöly.


Perga on erittäin ravinteikasta. Siinä on muun muassa tryptofaani-aminohappoa, mistä mielihyvähormoni serotoniini muodostuu. Voi olla, että pergan nauttiminen illalla "välipalakeksinä" tai esimerkiksi jogurtin joukossa auttaa sinua nukahtamaan ja nukkumaan rauhallisesti.


3. Propolis (kittivaha) on mehiläisten oma antibiootti

Propolis eli kittivaha syntyy kuusen, koivun, pajun ja männyn silmuista, joista saatavaan aineeseen mehiläiset sekoittavat omien rauhastensa eritteitä. Propoliksessa on flavonoideja, mitkä toimivat antioksidantteina helpottaa tulehduksia ja torjuen erilaisia taudinaiheuttajia. Mehiläiset käyttävät kittivahaa pesän pienien rakojen tilkitsemiseen ja pesänsä desinfioimiseen. Jos pesään pääsee vaikka hiiri, tappavat mehiläiset sen ensin, ja sitten ne balsamoivat sen propoliksella. Näin hiiri ei ala mädäntyä ja pilata pesää.


Mehiläistarhaaja voi kaapia kittivahaa vaikka suoraan suuhunsa. Kaupassa propolista myydään yleensä alkoholiin uutettuna. Propolis nujertaa taudinaiheuttajia, joten se sopii haavanhoitoon, suuhygieniaan ja nielun hoitoon. Kokeile propolista myös hyönteisten puremiin, finneihin, huuliherpekseen ja kissan raapimien tulehtumisen ehkäisemiseen.


Koska propolis stimuloi solujen ja kudosten kasvua, on se erityisen hyvä haavojen hoidossa. Voit myös sekoittaa propolista hunajaan hoitaaksesi tai torjuaksesi nuhaa ja yskää.

Mehiläisvaha sopii melkein mihin vain.

4. Mehiläisvaha sopii ihonhoitoon, kodinhoitoon ja lääketeollisuuteen

Mehiläisvahan tuoksusta tulee mieleen ortodoksikirkko tuohuksineen. Mehiläispesän rakentamisessa käytetystä vahasta voi toki tehdä isompiakin kynttilöitä. Mehiläisvahaa käytetään myös nahan- ja puunhoitotuotteissa, kosmetiikassa ja lääketeollisuudesta.


Mehiläisvaha on erityisen hyvä kuivan ihon hoidossa. Mehiläisvaha (Cera alba) suojaa, pehmittää, ravitsee ja kosteuttaa ihoa. Mehiläisvahassa on antioksidantteja ja A-vitamiinia, eikä se estä ihoa hengittämästä, vaikka se lukitseekin kosteuden ihoon muodostamalla suojaavan kalvon. Herkän ihon hoidossa kannattaakin suosia luonnonkosmetiikkaa. Ympäristönkin kannalta mehiläisvaha on teollisia vahoja parempi vaihtoehto.


5. Emomaitoa (kuningatarhyytelöä) voi käyttää sisäisesti ja ulkoisesti

Emomaito, royal jelly, kuningatarhyytelö tai kuningatarmehu - tuota erityistä ainetta mehiläiset antavat sille toukalle, josta ne tahtovat kasvattaa itselleen uuden kuningattaren. Tuota hyytelömäistö ainetta käytetään lisäravinteissa ja kosmetiikassa, sillä se on ravintoarvoltaan erittäin rikasta. Emomaidossa on muun muassa B-ryhmän vitamiineja, proteiinia, aminohappoja, rasvoja, kivennäisaineita ja hivenaineita. Löydät sitä monista kasvovoiteistakin niiden uudistavaa vaikutusta tehostamassa. Emomaitoa voi syödä myös sellaisenaan, mutta emomaitokapseleita saa monista luontaistuoteliikkeistä.


6. Mehiläismyrkky voi auttaa lihas- ja nivelkivuissa

Mehiläismyrkky voi olla tappavan vaarallista, jos olet allerginen mehiläisille. Jos et ole, voit suhtautua mehiläisen pistoksiin lääkintänä. Mehiläismyrkkyä käytetään Suomessa melko vähän, mutta ulkomailla apiterapiaa harrastetaan enemmänkin. Vaikka apiterapia tarkoittaa kaikkien mehiläispesän tuotteiden käyttämistä terveydenhoidossa, varsinkin Espanjassa apiterapia viittaa usein paikkaan, missä pinsetteihin otetun mehiläisen annetaan pistää asiakasta. Mehiläinen kuolee pistettyään, joten toinen vaihtoehto on kerätä myrkky talteen erityisellä levyllä. Kun mehiläinen laskeutuu levylle, se saa pienen sähköiskun, mikä tyhjentää sen myrkkyvaraston. Myrkky voidaan pistää asiakkaaseen ruiskulla, tai sitä voidaan sekoittaa esimerkiksi kosmetiikkatuotteisiin.


Mehiläismyrkky voi auttaa lihas- ja nivelkivuissa, pistiäisallergioiden siedätyshoidossa ja selluliitin hoidossa. Kasvovoiteissa mehiläismyrkky on erityisen hyvä lisä, sillä se on luonnon oma botox. Mehiläismyrkky (bee venom) vähentää ikääntymisen merkkejä, aktivoi ihon toimintoja ja lisää ihon joustavuutta. Ihosta tulee kimmoisampi, nuorekkaampi ja tasaisempi.


7. Pesäilmaa hengitysteiden parantamiseen

Pesäilmaa käytetään muualla Euroopassa, kuten Sloveniassa, hengitystieongelmien parantamiseen ja muun muassa astman hoitoon. Asiakas hengittää pesän ilmaa joko pesän päälle rakennetulla sängyllä tai pesään kiinnitetystä happinaamarista. Tällainen apiterapiasessio kestää pari tuntia, ja parantaa vastustuskykyä, lisää vireystilaa, vähentää stressiä ja tukee hyvinvointia.


On mahdollista, että pesäilman hengittämisellä on positiivisia vaikutuksia hengityselimistön toimintaan, joten se voi sopia astman, kroonisen keuhkoputkentulehduksen, keuhkoahtauman ja allergisen nuhan hoitoon. Pesäilmasta voi olla apua niin allergioiden, kroonisten kurkkutulehdusten, migreenin ja päänsäryn, unettomuuden, tunne-elämän häiriöiden, masennuksen, reuman ja selkäkivun hoidossa kuin aivoinfarktista toipumisessakin. Neuvostoliitossa huomattiin mehiläistenhoidon auttavan henkisesti sairaita, mutta asiaa on toki tutkittava vielä lisää.


Mehiläisen toukkia voi syödä.

8. Kuhnureita lautaselle!

Koirasmehiläisten eli kuhnurien ainoa tehtävä on hedelmöittää kuningatar. Kuhnurien lyhyt elämä voi tosin päättyä ennen kuin se alkaakaan, sillä kuoriutumattomista kuhnurintoukista voi laittaa ruokaa. Kuhnurin toukat ovat proteiinipitoisia herkkuja, joita voi vaikka paistaa muurikkapannulla. Kuhnurit ovat kuitenkin hyvin kalliita, koska mehiläispesästä saa vain kilon toukkia per vuosi. Suomen hunajantuotannossa menee vuosittain hukkaan jopa 50 000 kiloa kuhnureita - ne syötetään esimerkiksi kanoille, sillä ne pitää poista joka vuosi. Korkea kilohinta selittyykin lähinnä sillä, että kuhnurit pitää puhdistaa ja pakastaa käsityönä, ja se on todella hidasta. Aasialaiset syövät kuhnurintoukkia suoraan suuhunsa mehiläispesistä, joten puhdistaminen ei liene välttämätöntä.


Kuhnurien maku on hyvin lihaisa. Kuhnureista on tulossa kovaa vauhtia uusi trendiruoka, sillä hyvänmakuiset kuhnurit ovat kotimaisia, ekologisia, rauta- ja A-vitamiinipitoisia sekä varsin proteiinipitoisia (saman verran proteiinia kuin naudanlihassa).


0 kommenttia

©2020 by Jurttavaara.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now