• Nasu

Olitko tänään unikeko? Se saattoi olla ihan fiksua

Päivitetty: 6. syys 2020


Pisimpään tänään nukkunut on perinteen mukainen "unikeko".

Olitko tänään unikeko? Se saattoi olla ihan fiksua

Tänään on unikeon päivä, ja jälleen joku poloinen saa kylmäksi äityvää kyytiä pitkäksi venähtäneen aamu-unen johdosta. Tämä perinne juontaa juurensa Naantaliin, jossa viralliseksi unikeoksi valittu reppana viskotaan surutta mereen. Unikeonpäivän historia alkaa jo keskiajalta, ja sitä vietetään Euroopassa laajalti, vaikka itse päivä onkin vaihdellut hieman niin maan kuin aikakaudenkin mukaan.   Aamu-unisuutta ei kuitenkaan tarvitse hävetä! Tämän blogipostauksen myötä aamuvirkkujen pitkä ja julma sortokausi siirtyköön historiaan, ja juhlikaamme unikeonpäivää jatkossa lauluin ja ylistyksin tälle viisaalle aamu-uniselle yksilölle. Alta löydät pari mainiota syytä vetää peiton uudelleen korville myös unikeonpäivän aamuna.


1. Ihminen ei selviä ilman unta.

Pisin mitattu jakso, jonka ihminen on onnistunut yhtämittaisesti valvomaan ilman torkahtelua, on kestänyt noin 11 päivää. Tarkemmin 264 tuntia. Tämä ennätys on kirjattu Randy Gardnerille vuonna 1965. Myöhemmin ennätys on väitetty peitotuksi, mutta virallisten valvojien ja mikrounien seurannan puutteesta johtuen Randy on pitänyt virallista ennätystä hallussaan sinnikkäästi jo 55 vuotta. Randyn ensimmäiset päivät ilman unta sujuivat kohtuullisen ongelmitta, mutta kokeen viimeisinä päivinä Randyn keskittymiskyky oli jo kultakalan luokkaa. Yhdentenätoista päivänä häntä pyydettiin vähentämään numero 7 sadasta alkaen. Päästyään lukuun 65, eli jo viidennen laskutoimituksen aikana, Randy lopetti laskemisen unohdettuaan mitä olikaan tekemässä. Hallusinaatiot, mielialanvaihtelut, paranoia ja koordinaatiokyvyn heikkeneminen alkoivat jo monta päivää aiemmin. Ihminen voi myös kuolla unen puutteen aiheuttamiin komplikaatioihin. Vaikka uuden tiedon valossa aivot osaavatkin "sammuttaa" tarpeettomia toimintoja pitkään jatkuneen univajeen johdosta ilman vakavempia seurauksia, ei muu ruumis ole aivan yhtä kyvykäs. Kohonnut verenpaine, vajavaisesti toimiv immuunipuolustus, piilevät sydänsairaudet, sekä kehon muut krempat voivat näin ollen aiheuttaa yllättävän poisnukkumisen pitkän valveillaolon seurauksena. Jo vuorokauden valvomisen jälkeen ihmisen motoriikka alkaa myös vispata. Tuon vuorokauden valvomisen kerrotaan vastaavan suunnilleen promillen humalatilaa, eikä esimerkiksi auton rattiin olisi mitään asiaa. Valitettavasti ulkopuolisen on mahdoton valvoa toisen vireystilaa, joten teillämme liikkuu tänäänkin lukuisia kansalaisia, jotka ajavat yli tuhannen kilon rautakuulaansa vahvaa humalaa vastaavassa tilassa.

2. Uni auttaa oppimaan, ja suolikin toimii.

Uni auttaa meitä käsittelemään päivän aikana opittuja asioita, oli kyse sitten tiedosta tai tunteista. Vaikka aamulla et muistaisi nähneesi mitään tiettyä unta, olet kuitenkin uneksinut ja käsitellyt edellispäivän tapahtumia ja ajatuksia koko yön. Moni opiskelija kertaakin vaikeimmat asiat seuraavan päivän koealueesta juuri ennen nukkumaan menoa. Säännöllinen uni pitää myös suolen kunnossa monin eri tavoin, aivan mikrobiasteelta alkaen. Vuorokausirytmin vaihdellessa päivästä tai viikosta toiseen suolen solut ja mikrobit menevät yksinkertaisesti sekaisin, ja suolen toiminta vaikeutuu merkittävästi. Ottaen huomioon, että "hyvän olon välittäjäaineet", serotoniinit, kehittyvät lähinnä suolessa, on vatsan hyvinvointi hyvin konkreettisesti myös mielen hyvinvointia.

Ei kun unta tupaan!

0 kommenttia

©2020 by Jurttavaara.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now