• Nasu

Villivihannekset: täällä taas! Parhaat villivihannesreseptit ja ohje villivihannesten hapattamiseen

Päivitetty: 6. syys 2020

Voikukan kaikki osat voi syödä.

Villivihannekset: täällä taas! Parhaat villivihannesreseptit ja ohje villivihannesten hapattamiseen

Vuohenputket, koivun ja vaahteran silmut, nokkoset ja voikukat ovat nyt parhaimmillaan - siksi julkaisemme muutamia villivihannesreseptejä sekä ohjeen villivihannesten hapattamiseen (jolloin voit nauttia niistä koko talven). Nauti villivihannaksia myös sellaisenaan: vaikka salaatissa tai suoraan suuhun.

Mitä kaikkea voi pistellä poskeensa?

Nokkoset, koiranputket, poimulehdet, ratalmon lehdet, pajun kukat, suolaheinät ja muun muassa kesäkuun alussa puhkeavat männyn hedekukinnot ovat esimerkkejä lähelläsi kasvavista villiyrteistä. Voikukasta ja siankärsämöstä voi nauttia koko kesän.


Varo kuitenkin, ettet sekoita villivihanneksia myrkyllisiin kasveihin. Vuohenputken voi sekoittaa tappavan myrkylliseen myrkkykeisoon, mikä viihtyy etenkin märillä paikoilla. Nuoret maitohorsmat voi sekoittaa ranta-alpiin ja terttu-alpiin, mitkä ovat lievästi myrkyllisiä, mutta ne kasvavat vain vedessä tai aivan vesirajan liepeillä.


Näin hapatat villivihanneksia

Tässä ohje villivihannesten hapattamiseen! Maitohappokäyminen tuottaa probiootteja eli terveyttä edistäviä, eläviä mikrobeja. Probiootit kiinnittyvät suoliston pintaan vahvistaen sen mikrobitasapainoa. Villivihannesten kuidut helpottavat suolen toimintaa, ja ne edistävät hyvien suolistobakteerien kasvua. Kerää viitisen kiloa villivihanneksia ja kokeile hapattamista!


 • Kerää koriisi 5 kg vaikka vatsaystävällistä horsmaa, voikukan lehtiä ja/tai kukkia, koiranputkea, vuohenputkea, ratamoa ja nokkosta. Pilko ne alle sentin kokoisiksi paloiksi.

 • Laita pieneen ämpäriin pari litraa vettä ja lisää siihen 7 ruokalusikallista suolaa. Sekoita mukaan ½ dl hapanlientä joko aiemmasta hapatteestasi, hapankaalipurkista, hapankaalimehupullosta tai Molkosan-uutepullosta.

 • Lisää nesteeseen villivihanneksesi ja survo niitä pehmentääksesi niiden solurakenteen. Laita seoksen päälle kaalin tai vaikka takiaisen lehtiä, lautanen ja painot. Painoksi voit laittaa kuumassa vedessä kiehautettuja kiviä, mitkä olet laittanut vedellä täytettyihin Minigrip-pusseihin. Sulje kansi ja aseta paikoilleen mahdollinen vesilukko (ei vältttämätön).

 • Älä availe kantta, jotta pintahiivaa ei synny. Anna astian olla kylmässä pari päivää.

 • Siirrä hapatusastia sitten 5–7 päiväksi 18–22 asteeseen.

 • Seuraavaksi astiaa tulisi pitää noin 3 viikkoa aika tarkkaan 15 lämpöasteessa.

 • Sitten astia pitää kiikuttaa viileään, ja siihen astian kanniskelu loppuukin. 3 kk kuluttua voit nauttia hapatettuja villivihanneksiasi! Tee mössöstä tahnaa leivän päälle tai säilö lehdet purkkeihin liemineen päivineen. Liemen voit juoda tai käyttää salaatinkastikkeissa. Poista mahdollinen pintahome ennen käyttöä.


Vuohenputken maku on pähkinäinen.

Erilaisia villivihanneksia ja vinkkejä niiden käyttöön

Kanervan lehdistä voi valmistaa rauhoittavaa yrttijuomaa.


Katajanhavuistakin voi tehdä yrttijuomaa, tai niitä voi käyttää kalan savustuksessa. Katajanmarjoissa on runsaasti C-vitamiinia, ja ne sopivat vaikkapa hapankaalin tai liharuokien mausteeksi.


Koiranputken juuria voi käyttää palsternakan tapaan, ja koiranputken lehdillä voi maustaa vaikkapa munakkaita.


Koivusta ei enää saa kesällä kivennäisainepitoista mahlaa, mutta koivunlehtiä voi syödä sellaisenaan tai vaikkapa voileivän päällä.


Lienet jo maistanut kuusenkerkkäsiirappua. Voit myös syödä (omien puiden tai metsänomistajan luvalla saamiesi) vuosikasvaimia salaateissa.


Maitohorsmaa voi käyttää parsan tapaan. Juurakon voi kuivata kahvin korvikkeeksi. Maitohorsman makua voi tasapainottaa vaikka sitruunalla, ja horsma maistuu erityisen hyvin herneen, tomaatin ja sinappisien kastikkeiden kanssa. Hapansäilötyt horsman lehdet upea raaka-aine hapansalaateille.

Mustikkaa olet syönyt aivan varmasti. Se on hyvin C-vitamiinipitoinen. Mustikasta voi syödä lehdetkin.


Männystä saa muutakin kuin pettua. Kerkät voi nauttia sellaisinaan, tai helpottaa nuhaa laittamalla niitä höyryhengitysnesteeseen.


Nokkosta voi käyttää pinaatin tapaan. Nokkoskeitto, nokkosmunakas, nokkossämpylät ja nokkostee ovat monen herkkua. Nokkosen lehdistä voi valmistaa myös juustonjuoksutinta.

Nokkosesta saa C-vitamiinia, proteiinia, B-, D- ja E-vitamiinia sejä esimerkiksi karoteenia. Nokkosesta saa myös rautaa, joten se sopii etenkin aneemisille. Älä kuitenkaan kerää nokkosia kovin läheltä huussia tai tunkiota, sillä niissä voi olla liikaa nitraattia.


Osmankäämi sopii perunan korvikkeeksi. Kukkavarren ydinosan voi nauttia parsan tapaan.

Pihlajan marjoista voi tehdä hilloa tai mehua, ja lehdetkin voi pistellä poskeensa.


Poimulehti on vanha lääkeyrtti, millä on hoidettu ripua ja erilaisia suutulehduksia. Tuoreet lehdet sopivat niin voilepään kuin keittoihinkin.


Oletko koskaan harkinnut puna-apilan maistamista? Sekä kukat että lehdet voi käyttää yrttisekoituksiin. Lehtiä voi käyttää myös keitettyinä tai höyrytettyinä aivan pinaatin tapaan. Raakana ne voivat aiheuttaa vatsakipuja. Kukat voi popsia suraan suuhunsa, ja puna-apilan siemenillä voi jatkaa jauhoja leivonnassa. Siemenet voi myös idättää. Pula-aikoina on syöty myös puna-apilan juuret.


Puolukka auttaa virtsaelinsairauksien hoidossa – käytä sekä marjat että lehdet, mitkä sopivat yrttiteeksi.


Siankärsämö on vanha rohdosyrtti, millä on hoidettu vilustumista ja ruoansulatusvaivoja. Se hoitaa erityisesti laskimojärjestelmää, ja auttaa peräpukamienkin hoidossa. Siankärsämöstä voi myös tehdä hauteen turvotukseen tai vaikeasti paraneviin haavoihin. Poimulehden nuoret lehdet passaavat tuorejuustoihin, yrttileipiin ja muhennoksiin, mutta on niillä maustettu oluttakin. Lisäksi niitä on käytetty tupakan korvikkeena.


Valkoapilan lehdet ja kukat sopivat leivontaan, salaatteihin tai vaikka viilin mausteeksi.


Voikukka on syötävä ja ravinteikas kaikilta osiltaan. Voikukan juuri on tärkein. Sitä voidaan käyttää hieman perunan tapaan keitoissa, tai sitä voidaan gratinoida uunissa. Jauhettu ja kuivattu voikukan juuri sopii puuroihin ja leivontaan. Voikukan juurista on tehty myös kahvinkorviketta. Perinteisesti voikukanjuurella on parannettu vatsavaivoja. Voikukka puhdistaa maksaa!


Voikukan nuoret lehdet sopivaat salaatteihin, pinaatin tapaan käytettäväksi tai yrttijuomiin.

Voikukan nupuilla voi korvata kapriksen, jos säilöt sen mausteliemeen. Voikukasta voit tehdä myös simaa tai kotiviiniä. Kokeile friteerata voikukan kukkia ohukaistaikinaan kastettuina!


Vuohenputki sopii tuoreena esimerkiksi tuorejuustoihin, mutta keitettynä tai kuivattuna voit käyttää sitä vaikka lätyissä tai muhennoksissa. Vuohenputkesta saat muun muassa proteiinia ja C-vitamiinia.


Nokkonen sopii mm. lettutaikinaan.

Villivihannesreseptejä - 11 tapaa käyttää villiyrttejä

Kirjasta Yrttiopas – Luonnonkasvit ravintona voit lukea myös ahomansikasta, isohirvenjäkälästä, kamomillasauniosta, kultapiiskusta, mesiangervosta, niittysuolaheinästä, rakkolevästä ja esimerkiksi sianpuolukasta, ja niiden käytöstä ruoanvalmistuksessa. Kirjan lopussa on yrttikeittokirja, josta voit poimia ohjeen muun muassa jäkäläpuuron tai -leivän, jauhosavikkamuhennoksen, katajanmarjakaljan, koivunlehtisalaatin, suolaheinävälipalan, villivihannessalaatin tai villivihanneskeiton, väinönputkihillon tai erilaisten yrttiteejuomien valmistukseen. Tässä muutama esimerkki, eli villivihannesresepti!


Jäkälävellin resepti

Kiehauta 1 litra maitoa. Vispaa sekaan 1–2 rkl ruisjauhoja, 250 g jäkäläjauhoja ja ripaus suolaa. Keitä 20–30 min.Katajanmarjaetikan resepti

Täytä pullo puolilleen survottuja katajanmarjoja. Kaada pullo täyteen väkiviinaetikkaa, ja anna seistä (suljettuna) 1 kk. Sopii kastikkeisiin ja lihaan antamaan riistan makua.

Koivunlehtisalaatin resepti

Sekoita keskenään saman verran

 • Hienonnettuja koivunlehtiä

 • Hienonnettua kaalia

 • Raastettua juuriselleriä

 • Raastettua porkkanaa

Mausta sitruunamehulla!

Keitetyt horsmanjuuret -resepti

Annan maitohorsman juurien liota kylmässä vedessä pari tuntia. Kaada liotusvesi pois, keitä uudessa vedessä 10 minuuttia ja tarjoile voin kera. (Versot voit hauduttaa suolavedessä ja tarjoilla maustevoin kera).

Mustaherukkapikavanukkaan resepti

Viipaloi vaalea vuokaleipä (poista kuori!). Liota viipaleet maidossa, ja vuoraa vuoka pehmenneillä leivänpaloilla. Kaada vuokaan perattuja mustaherukoista ja peitä lopuilla liotetuilla leivillä. Aseta päälle voipaperi ja paino, ja pidä jääkaapissa yön yli. Kippaa ”vanukas” seuraavana päivänä vadille, ja tarjoile vispikerman kanssa.

Resepti nokkoskeitolle

300 g nokkosen versoja ja lehtiä

3 dl vettä

ainakin 2 tl suolaa

2 rkl voita

2 rkl jauhoja

1 l (liha)lientö

pippuria ja 4 kovaksi keitettyä munaa


Keitä nokkosia 10 minuuttia. Sulata toisessa kattilassa voi, ja lisää jauhot sekä liemi. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kun keitos on kiehunut viisi minuutia, lisää nokkoset, suola ja pippuri. Tarjoile munanpuolikkaiden kanssa.

Resepti: suolaheinävälipala

250 g suolaheinän lehtiä

50 g rusinoita

250 g omenaa

½ sitruunan mehu

2 rkl sokeria tai 1 rkl hunajaa

100 g maustamatonta jogurttia

Paloittele suolaheinät, omenat ja rusinat. Kaada päälle hunaja/sokeri sekä jogurtti, ja syö heti.


Haudutettujen poimulehtien resepti

Hauduta nuoria poimunlehtiä voissa paistinpannulla, yhtä aikaa sipulin kera. Noin 10 minuuttia riittää. Mausta makusi mukaan käyttäen ainakin pari tippaa sitruunamehua. Sopii lihan ja kalan kanssa.

Resepti: voikukkaa ja fetaa

Sekoita voikukan lehtiä maustattomaan jogurttiin, lisää hienonnettua tilliä (tai koivunlehtiä) ja kaada sekaan kuutioitua fetaa. Mausta valkosipulilla, pippurilla ja suolalla.

Villivihannessalaatin resepti

1 kahvikupillista voikukan, apilan, savikan tms. lehtiä

1 kahvikupillinen krassin nuppuja/hedelmiä

1 kahvikupillinen koristekrassin lehtiä

1 purjo viipaleina


(Kastike:)

1 rkl hunajaa

1 tl tilliä

1 dl öljyä

0,25 dl viinietikkaa


Sekoita ainekset, valmista kastike, yhdistä ja tarjoile.

Villivihanneskeittoresepti

1, 5 l lehtiä

2 rkl voita tai margariinia

1,5 rkl vehnäjauhoja

1 l (liha)lientä

2 rkl ruoho- tai tavallista sipulia

suolaa ja valkopippuria


Keitä puhdistettuja ja hienonnettuja lehtiä 10 min. Ruskista jauhot voissa. Sekoita ne keittoon, mausta, ja anna kiehua vielä 5 min. Tarjoile munanlohkojen tai uppomunien kanssa.


Lähteet:

- Maaseutuyhdistys Sydänlanka http://sydanlanka.blogspot.com/search/label/Rohdot%20ja%20teeainekset

- Turkka Aaltonen & Martti Arkko: Yrttiopas – Luonnonkasvit ravintona (1986)

- https://voima.fi/artikkeli/2019/villivihanneksia-hapattamaan/©2020 by Jurttavaara.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now