• Nasu

Shamaanirummutus, rumpurentoutus... uusvanha auttaja rumpu on pop

Päivitetty: 6. syys 2020


Shamaanirumpu tai voimarumpu löytyy yhä useammalta suomalaiselta

Shamaanirummutus, rumpurentoutus... uusvanha auttaja rumpu on pop

Onko sinullakin oma voimarumpu? Suomessa järjestetään useita kursseja, joilla voi rakentaa oman rummun. Rummun voi ostaa myös valmiina.


Rummun omistajat tai rummutuksesta viehättyneet osallistuvat rumpupiireihin ja muihin rummutustapahtumiin. Rumpurentoutus on yksi tapa nauttia voimaannuttavasta rummutuksesta. Rumpurentoutuksia ja rumpuhoitoja voi saada ympäri Suomen.

Shamaanirummut ja niiden soittaminen tuntuvat olevan varsinainen muoti-ilmiö! Mistä oikein on kyse?

Vain vihitty rumpu on shamaani- tai noitarumpu.

Mikä tahansa rumpu ei ole shamaanirumpu

Rummun nimitys voi olla voimarumpu, valorumpu, lapinrumpu, noitarumpu, kannus, lapinrumpu, shamaanirumpu tai vaikkapa kehärumpu. Se, millä nimellä rumpua kutsuu, riippuu paljon sen käyttötarkoituksesta ja -ympäristöstä. Rummun voi ostaa tai tehdä ihan vain sisustusesineeksi.


Rumpua voi soittaa myös omaksi ilokseen – ilman rituaaleja tai hengellisiä pyrkimyksiä. Jos kuulet tuttusi omistavan rummun, se ei automaattisesti tarkoita sitä, että hän olisi kääntynyt shamanismiin – hän voi olla vain viehättynyt rummun upeasta kuminasta ja sen rauhoittavasta vaikutuksesta.


On tärkeää huomata, että mikä tahansa rumpu ei ole shamaanirumpu tai noitarumpu. Vain shamanistisella rituaalilla vihitty rumpu on oikea shamaanirumpu – muutoin se on soitin muiden joukossa. Rummusta tulee noitarumpu vain, jos sen vihkii noita, mutta periaatteessa kuka vain shamanismista kiinnostunut voi etsiä netistä ohjeita shamaanirummun vihkimiseen.

Voimarummun soittaminen laskee stressitasoja.

Rummutus laskee stressitasoja

Shamaanirummun rummutus resonoi kehon solutasolla rentouttaen koko kehon. Muutamia vuosia vanhassa tutkimuksessa havaittiin 40 minuutin rummutussession laskeva verenpainetta ja stressi- sekä ahdistuneisuustasoja. Moni rummun omistaja rummuttaakin ollessaan stressaantunut, masentunut tai suutuksissa, sillä jo vartin soittaminen (kenties tanssiin yhdistettynä) auttaa saamaan ajatukset ja tunteet järjestykseen.


Rummuttaessa muu maailma vaatimuksineen ja paineineen katoaa, ainakin siksi hetkeksi. Meditatiivinen rummutus ruokkii myös luovuutta. Rummuttamaan keskittyessä voi saada mieltä painaviin asioihin ihan uuden vinkkelin tai ratkaisuvaihtoehdon, sillä ajatusten saaminen hetkeksi pois asian käsittelemisestä antaa luovuudelle ja alitajunnalle tilaa toimia. Joskus jonkin asian liian aktiviinen ajatteleminen saa asiat vain entistä enemmän solmuun.Oman rummun käyttö ja rummun merkitys

Voimarumpua voi soittaa milloin tahansa – paitsi ehkä kerrostalokaksiossa kello 22 jälkeen. Oma valorumpu sopii erilaisiin arjen hetkiin ja erikoistilaisuuksien juhlistamiseen. Rumpua voi soittaa yksin tai yhdessä. Nuotion äärellä pidetty rummutushetki tekee ensikertalaiseen lähtemättömän vaikutuksen.


Rummuttamista voi käyttää omien ajatusten nollaamiseen ja rentoutumiseen. Rummutus voi auttaa stressaantuneen mielen tyynnyttämiseen, vihan haihduttamiseen tai surun ja epätoivon tunteiden käsittelemiseen. Hetki rummun parissa nollaa aivot varsin tehokkaasti, ja se laukaisee jännittyneisyyden paremmin kuin ”hermosavut”. Tupakan rooli hermojen viilentäjänä on itse asiassa huuhaata, sillä tupakka nostaa sykettä ja verenpainetta. Hermosauhut eivät siis auta kuin pelkkään nikotiininhimoon.

Voimarumpu sopii myös iloisiin hetkiin.

Toki rumpua voi soittaa myös ilosta! Rummun soittaminen ja tanssiminen saavat entistä paremmalle mielelle. Tanssilla ja muulla liikunnalla on suuri rooli fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin tukemisessa. Lyhytkestoinenkin liikunta kohentaa mielialaa, kirkastaa aivot, laskee stressitasoja, parantaa unen laatua ja auttaa sairauksien ehkäisemisessä. Kaloreitakin palaa, kun ottaa tanssiaskeleita rummutuksen tahdissa.


Rumpu johdattaa syvään meditatiiviseen tilaan.

Keho ja mieli resonoivat ääntä, joten rummutuksen kuunteleminen mahdollistaa syvän meditatiivisen tilan saavuttamisen. Ei ihme, että tietäjät käyttivät rummutusta transsiin hakeutuessaan. Olipa tarkoitus meditoida tai vain relata, olennaista on ottaa mukava lepoasento ja antaa rummutuksen rentouttaa. Alitajunta voi tuoda mieleen mitä ihmeellisempiä ajatuksia, ja mielikuville sekä ajatuksille kannattaa olla avoin – kunhan ei takerru ajatuksiinsa tai rupea analysoimaan niitä sen tarkemmin. Ajatukset ja mielikuvat voivat virrata puron lailla, tai sitten voi keskittyä vain rauhalliseen hengittämiseen ja rummun kumun kuuntelemiseen.


Rummun voi ottaa mukaan myös metsäretkelle, jolloin sen soittamisella voi vahvistaa ja syventää omaa luontoyhteyttä. Nuotiotuli (ehkä kodassa?) tai veden läheisyys tuovat omat värinsä elämykseen.


Rummun valmistamisessa itse yhdistyy käsillä tekeminen, luominen, uuden opetteleminen ja ilo lopputuloksesta. Upea, itse tehty rumpu vahvistaa uskoa omiin kykyihin.


Rummuttaminen rumpupiirissä lisää yhteisöllisyyttä ja vähentää yksinäisyyden kokemista. Rumpupiirejä järjestetään tätä nykyä useilla eri paikkakunnilla.

Lapinrummut tunnemme, mutta oliko myös karjalaisilla rumpuja?

Rumpuja on soitettu erilaisissa rituaalisissa menoissa ympäri maailmaa – myös Suomen Lapissa. Suomalaiset shamaanit piilottivat rumpunsa kristinuskon saavuttua Pohjolaan – elleivät käännyttäjät ehtineet tuhota niitä ensin. Vanhoista lapinrummuista, shamaanirummuista tai noitarummuista ei ole juurikaan tietoa, eikä noista rummuista ole säilynyt ainuttakaan.


Mielenkiintoinen fakta: vuodelta 1650 oleva kertomus Kemin-Lapin lappalaisten ja suomalaisten tavoista kertoo runonlaulua harjoittavista noidista, joista yksi lankeaa loveen (transsitilaan) rummutuksen ja laulannan seurauksena. Noidat kertoivat olleensa suomalaisia ortodokseja ja asuvansa lautamökeissä kotien sijaan. Lisäksi rumpuja kutsuttiin nimellä kannus, mikä on itämerensuomalainen eikä saamelainen nimitys rummulle. On siis mahdollista, että rumpua soittivat Lapin saamelaisten lisäksi myös karjalaiset tietäjät – ainakin Lappiin kulkeuduttuaan.


Voimarumpu on henkilökohtainen.

Rumpu on henkilökohtainen

Voima- tai tietäjärummun kalvo on usein kuvioitu. Saamelaisten lapinrumpujen kuvitus edusti kolmijakoista maailmankuvaa, eli ylistä, alista ja keskistä maailmaa. Kalvopuolen näkivät muutkin, mutta rummun sisäpuoli oli pyhä, vain tietäjälle varattu. Siellä saattoi olla enemmän koristeita kuin ulkopuolella, jopa kaikenlaisia amuletteja, tavattiinhan sitä ajatella henkien ja haltijoiden kotina. Rummun kalvo tavattiin halkaista tietäjän kuollessa ja haudata yhtä aikaa tämän kanssa. Vihitty shamaanirumpu on ehdottoman henkilökohtainen. Jopa toisen henkilön rummun koskemista pidetään useissa kulttuureissa tabuna.

Rumpumatka – mitä se tarkoittaa?

Rumpupiirissä soitetaan rumpua yhdessä. Rumpupiiriin voi kuulua myös rumpumatka. Rumpumatka on shamanistinen matka, mille kannattaa osallistua ohjatusti. Silloin kokemus on turvallinen. Rumpumatkan aikana rummun kumun kuuntelijat ohjataan tapaamaan oma voimaeläimensä, jonka tarkoitus viedä kuuntelija mielessään matkalle esimerkiksi omiin lapsuusmaisemiinsa tai unimaailmaan. Voimaeläimellä saattaa olla kerrottavanaan tärkeitä viestejä. Voi myös olla, ettei omassa mielessä tapahdu muuta kuin syvä rentoutuminen, mutta sekin on tärkeä asia oman hyvinvoinnin kannalta. Ammattitaitoinen rumpumatkalle viejä tekee lopuksi takaisinkutsun, minkä aikana kuuntelijat palaavat nykyhetkeen ja normaaliin tietoisuuteen. Rumpumatkasta voi lukea lisää esimerkiksi osoitteessa https://www.shamaaniseura.fi/shamaanirummutus.

Lähteet:

https://rumpu-ukko.fi/

https://www.shamaaniseura.fi/

©2020 by Jurttavaara.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now